Care este rolul psihologului clinician în relația cu seniorul centrului?
Activitatea psihologului clinician poate fi explicată în 3 pași pe care îi face alături de fiecare rezident:
1. Evaluează.
2. Consiliază.
3. Mediază.
În cadrul unui centru pentru îngrijiri, munca psihologului este complementară cu cea a medicului. Dincolo de aspectele legate de sănătatea fizică, de tratamentele, procedurile și intervențiile medicale necesare, orice rezident aflat în îngrijire are nevoie de o stare de bine emoțională. Psihologul efectuează evaluarea cognitiv-comportamentală și emoțională a fiecărui rezident încă din prima zi, pentru a urmări permanent evoluția sa. Seniorii au în primul rând nevoie să fie ascultați, condiția lor generală depinde de stima lor de sine, de sentimentul de valoare personală și de importanță de sine care trebuie neapărat susținute. Ei se află la vârsta la care se întâlnesc cu frica de singurătate, de inutilitate, de abandon, de neputință, de moarte. Aici intervine psihologul, prin 2 căi de acțiune:
Consilierea individuală. Psihologul efectuează zilnic vizite și interviuri, urmate de un plan de ședințe individuale la cabinet. În cazul dificultăților de deplasare sau al imobilizării, psihologul se adaptează și își oferă suportul emoțional la patul rezidentului. Psihologul este un detectiv care mai întâi observă, apoi comunică și trage concluzii pe care le discută cu medicul, cu personalul de îngrijire și administrativ. Nevoile pacientului, altele decât cele medicale, sunt identificate de către psiholog.
Consilierea de grup. Psihologul programează întâlniri săptămânale în care rezidenții sunt încurajați să interacționeze și să dezvolte sentimentul de integrare într-o comunitate. Împărtășirea experienței de viață, a cunoașterii, a sentimentelor este o formă eficientă de terapie, prin dezvoltarea unui atașament sănătos față de noua casă. Fiecare întâlnire are o temă de lucru din aria dezvoltării personale: acceptarea, iertare, bucuria, recunoștința, credința, comunicarea etc. Echilibrul psihic al seniorilor depinde de apartenența la o colectivitate în care să se regăsească.
Psihologul intermediază astfel relațiile dintre rezidenți, precum și dintre rezidenți și ceilalți membri ai personalului.
În plus, un rol major îl are psihologul în comunicarea cu aparținătorii. Deseori, membrii familiei se află în situații emoționale delicate care necesită susținere psihologică. În plus, familia are nevoie să fie informată asupra oricăror transformări de natură cognitivă, emoțională sau comportamentală ale rezidentului.
Sănătatea psihică este în sarcina psihologului, care are și un rol reglator în cadrul sistemului. Psihologul identifică nevoile rezidentului, observă și evaluează continuu starea sa generală, completează activitatea medicului, consiliază, comunică permanent cu personalul de îngrijire și cu familia, oferă suport emoțional aparținătorilor, contribuie la crearea unui mediu armonios în care fiecare senior simte că se află pe primul loc.
Articol scris de:
ROXANA PĂNOIU
Psiholog clinician în supervizare și asistent medical cu experiență în domeniul paliației
Vitalitas Snagov