Rolul kinetoterapeutului în recuperarea medicală a seniorilor din complexul Vitalitas

Care este rolul kinetoterapeutului în relația cu seniorul centrului?

,,Mens sana in corpore sano” (o minte sănătoasă într-un corp sănătos) este deviza după care se ghidează echipa de kinetoterapeuţi din complexul Vitalitas.  Și cea pe care încercăm să o insuflăm seniorilor.

Kinetoterapia reprezintă gimnastica medicală ce foloseşte tehnici şi metode specifice cu efecte diferite, în funcţie de nevoile rezidentului şi de rezultatul final pe care dorim să îl obţinem.

Rolul kinetoterapeutului este unul complementar în echipa multidisciplinară de recuperare. În funcţie de specificațiile medicului specialist, după evaluarea iniţială, terapeutul concepe programul de recuperare strict individualizat şi cu obiective precise, fie că ele țin de creşterea forţei musculare sau de creşterea amplitudinii articulare.

În procesul de îngrijire, kinetoterapeutul va efectua şedinţele de gimnastică de grup sau individuală cu intenția de a păstra abilităţile funcţionale ale rezidenților, va efectua şedinţele de fizioterapie unde, cu ajutorul diferitelor aparate (magnetodiaflux, laser, ultrasunet, Tcare) accelerează procesul de vindecare. Mai mult, terapeutul este cel care împreună cu seniorul efectuează gimnastica în apă (hidrokinetoterapia), acolo unde mișcările sunt mai ușor de executat, deoarece apa încălzită relaxează musculatura.

Kinetoterapia este absolut necesară în cazul tratării mai multor patologii, cel mai des întâlnite afecţiuni fiind cele neurologice ( Parkinson, hemiplagia post AVC), afecţiuni ale aparatului locomotor (fracturi, artroze), afecţiuni reumatice, afecţiuni respiratorii, boli ce implică afectarea memoriei (demenţă, Alzheimer). 

Pentru categoria vârstnicilor, exerciţiile desfăşurate la şedinţele de kinetoterapie pot avea un rol decisiv în recuperarea artroplastiilor ( proteză de şold, proteză de genunchi).

Avantajele kinetoterapiei în rândul vârstinicilor sunt următoarele:

  • Creşterea amplitudinii şi prevenirea uzurii articulare. Exerciţiile de gimnastică medicală vor duce la o mai bună lubrifiere a cartilajului prin reducerea acţiunii de frecare.
  • Îmbunătăţirea activităţii sistemului circulator. În urma activității fizice creierul beneficiază de o mai bună oxigenare, fiind astfel susținută sănătatea cardio-vasculară, fragilă în cazul seniorilor.
  • Recuperarea mobilității în urma unor imobilizări. Aceștia vor simți sentimentul de independență asupra corpului.
  • Reducerea nivelului de stres și anxietate. 

Obiectivul nostru principal este de a-i ajuta și educa pe seniorii complexului Vitalitas despre importanța exercițiului fizic în recâștigarea și menținerea autonomiei.

Articol scris de:

Mihai Epure și Alexandru Ionuţ Ciobanu

Kinetoterapeuți

Vitalitas Snagov