Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună și este cea mai comună formă de reumatism inflamator cronic. De asemenea, poliartrita reumatoidă este o boală sistemică, pentru că nu afectează întotdeauna doar articulațiile, ci și alte părți ale corpului. Poliartrita reumatoidă poate apărea la orice vârstă, cel mai frecvent între 40 și 60 de ani, iar femeile sunt de trei ori mai afectate decât bărbații. Dacă nu este gestionată adecvat, poliartrita reumatoidă poate afecta grav viața cotidiană, din punct de vedere fizic și psihic. Iată mai jos ce este exact poliartrita reumatoidă, care sunt simptomele și cauzele bolii și cum poate fi tratată.
Ce este poliartrita reumatoidă
Dacă te întrebi ce este poliartrita reumatoidă, trebuie să știi că aceasta este o tulburare inflamatorie cronică care afectează articulațiile și nu numai. Articulațiile devin dureroase, iar bolnavul are capacitate limitată de mișcare. În absența unui tratament pentru poliartrită reumatoidă, în timp, articulațiile se deformează.
Cel mai frecvent, poliartrita reumatoidă afectează încheieturile mâinilor, genunchilor și articulațiile mici ale picioarelor. Dar pot fi afectate și alte zone din corp, ca umerii, gâtul, maxilarul, coatele, șoldurile și gleznele.
Poliartrita reumatoidă este o boală cu o evoluție imprevizibilă, cu manifestări în pusee, perioadele dureroase fiind alternate cu cele în care simptomele se diminuează sau chiar dispar. Aceste perioade mai bune pot dura de la câteva săptămâni până la câțiva ani.
În majoritatea cazurilor, poliartrita reumatoidă se instalează treptat. În general, în timp, poliartrita reumatoidă se agravează, iar, negestionată corespunzător, poate deveni debilitantă în aproximativ un deceniu de la debut. Acest lucru forțează adesea bolnavul să renunțe la activitățile profesionale.
Unele forme de poliartrită reumatoidă sunt foarte agresive, pot afecta organe precum inima, plămânii și rinichii și pot pune viața în pericol.
În 10 – 15% din cazurile aflate la debut – 3 până la 6 luni -, poliartrita reumatoidă se poate vindeca spontan sau simptomele pot dispărea pentru perioade foarte lungi. Aceasta este forma benignă de poliartrită reumatoidă, care provoacă puțină durere și nu cauzează, în general, nicio deformare articulară, chiar și după câțiva ani.
Cauzele poliartritei reumatoide
Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, respectiv sistemul imunitar atacă membrana sinovială a articulațiilor. Membrana sinovială căptușește interiorul articulațiilor și produce lichidul sinovial, care are rol de lubrifiere. În poliartrita reumatoidă pot fi atacate articulațiile, cartilajele, tendoanele și oasele.
Pe de altă parte, studiile au arătat că poliartrita reumatoidă este probabil declanșată de o combinație de factori genetici – dintre care au fost identificați peste 30 -, biologici și de mediu, în special fumatul.
Analize poliartrita reumatoidă. Cum se pune diagnosticul
Este foarte important ca poliartrita reumatoidă să fie diagnosticată în stadiu precoce, pentru ca bolnavul să beneficieze rapid de un tratament eficient, mai ales că terapiile actuale pot bloca semnificativ progresia afecțiunii, prevenind dezvoltarea handicapului.
Poliartrita reumatoidă nu are simptome specifice, dar se poate manifesta în principal prin:
- Durere sau sensibilitate la articulațiile afectate. Durerile sunt mai puternice noaptea, dimineața sau după repaus prelungit.
- Edemul, iar, ca regulă generală, inflamația este simetrică, de ambele părți ale corpului.
- Înroșirea și încălzirea zonei articulare afectate
- Rigiditatea articulațiilor dimineața, la trezire, stare care poate dura și o oră
- Stare de oboseală, determinată de procesul autoimun și de inflamație. Poate fi asociată cu lipsa poftei de mâncare
- Febra, care poate apărea în puseele dureroase
Markeri poliartrită reumatoidă
Medicul poate recomanda o serie de analize poliartrită reumatoidă care arată prezența inflamației și riscul de boală:
- viteza de sedimentare (crescută)
- proteina C reactivă (crescută)
- markeri poliartrită reumatoidă – autoanticorpi (factori reumatoizi și/sau anticorpi anti-proteine citrulinate, la nivel crescut).
Prezența factorului reumatoid în sânge nu înseamnă neapărat că pacientul are poliartrită reumatoidă, pentru că acești anticorpi sunt prezenți la unii oameni sănătoși și sunt comuni altor boli.
Analizele de sânge pot fi completate, în funcție de recomandările medicului, cu radiografii, ecografii articulare sau investigații RMN, pentru stabilirea diagnosticului de poliartrită reumatoidă și a planului de tratament.
Factori de risc
Există câțiva factori de risc pentru anumite categorii de persoane în ceea ce privește poliartrita reumatoidă:
- Sexul feminin (femeile sunt afectate de două-trei ori mai frecvent decât bărbații de poliartrită reumatoidă). Pe de altă parte, sarcina și contracepția pot scădea riscul de poliartrită reumatoidă.
- Vârsta, între 40 și 60 de ani
- Existența bolii în familie (dublează riscul)
- Fumatul
Complicațiile artritei reumatoide
Cea mai comună complicație legată de poliartrita reumatoidă este deformarea articulațiilor, care se produce în timp, de aici și unele expresii folosite: degete “în gât de lebădă” sau “în butonieră”.
O consecință a deformării articulațiilor este pierderea dexterității. Poliartrita reumatoidă poate deveni invalidantă, astfel încât să fie necesară folosirea unui scaun cu rotile pentru deplasare, dar și punerea la punct a unui plan de îngrijire cu ajutorul personalului specializat.
Printre complicațiile poliartritei reumatoide în afara articulațiilor se numără:
- uscăciune la nivelul ochilor și gurii (sindromul Gougerot-Sjögren)
- noduli reumatoizi
- afecțiuni pulmonare
- afecțiuni cardiace, mai ales la nivelul pericardului
- leziuni ale nervilor
- infecții
- anemie inflamatorie
- depresia, cauzată de durere și de schimbările legate de stilul de viață pe care le impune boala.
Prost gestionată, poliartrita reumatoidă poate reduce speranța de viață cu 5-10 ani. Inflamația cronică specifică în poliartrita reumatoidă poate să crească la nivel general riscul de maladii cardiace, hipercolesterolemie și diabet.
Tratamentul poliartritei reumatoide
Tratamentele actuale adecvate, adoptate încă din stadiul incipient al bolii, fac posibilă limitarea complicațiilor. Cercetările au arătat că tratamentul cu medicamente antireumatice în primele 3 până la 6 luni de boală crește șansele de remisie prelungită. De asemenea, tratamentele trebuie să fie însoțite de adoptarea unui stil de viață echilibrat.
Tratamentul este decis de un medic reumatolog, dar buna gestionare a vieții bolnavului depinde de o întreagă echipă de alți profesioniști din domeniul sănătății: specialistul în recuperare medicală, maseurul, kinetoterapeutul, chirurgul ortoped, psihologul etc.
Poliartrita reumatoidă este tratată cu două tipuri de medicamente: simptomatice, de controlare a durerii (antiinflamatoare nesteroidiene, precum paracetamolul, ibuprofenul și corticosteroizi), și de fond, antireumatice, care au ca scop prevenirea puseelor și controlarea simptomelor pentru perioade mai lungi. Din a doua categorie fac parte tratamente clasice, precum cele imunosupresoare, dar și bioterapii sau modificatori ai răspunsului biologic.
Tratament nou pentru poliartrita reumatoidă
Spre deosebire de alte medicamente antireumatice, care contracarează în mod nespecific acțiunea sistemului imunitar, modificatorii răspunsului biologic (bioterapiile) sunt un tip tratament nou pentru poliartrita reumatoidă, conceput pentru a ținti acele substanțe despre care se crede că sunt direct responsabile de inflamația și distrugerea articulațiilor.
Intervenții chirurgicale
De asemenea, dacă articulațiile sunt atât de afectate încât împiedică funcționarea corectă zilnică, medicul poate recomanda proceduri chirurgicale. Printre acestea se numără sinovectomia, respectiv îndepărtarea totală sau parțială a membranei sinoviale afectate de artrită. De asemenea, în poliartrita reumatoidă poate fi recomandată înlocuirea articulației afectate cu o proteză, care poate să restabilească mobilitatea și să reducă durerea, dar și să corecteze o deformație.
Metode de prevenție și de atenuare a simptomelor
Există câteva modalități de a preveni apariția poliartritei reumatoide, iar una dintre cele mai importante este evitarea fumatului (atât activ, cât și pasiv).
În ceea ce privește atenuarea durerilor articulare, este recomandată urmărirea unui echilibru bun între odihnă și activități fizice. Exercițiile fizice, efectuate conform instrucțiunilor unui medic sau kinetoterapeut, ar trebui făcute zilnic pentru a limita rigiditatea articulațiilor și pentru a îmbunătăți forța musculară. Pe de altă parte, în caz de durere severă, activitățile fizice pot agrava inflamația. Exercițiile fizice nu ajută doar la menținerea forței și flexibilității maxime a articulațiilor, ci și îmbunătățesc starea de sănătate generală și calitatea vieții. Totuși, trebuie să se țină cont de starea fizică a fiecărui pacient. Printre sporturile recomandate se numără aerobicul, mersul pe jos, înotul și ciclismul.
În cazul crizelor dureroase, se recomandă aplicarea compreselor calde sau reci pe articulații.
Tratamente naturale pentru poliartrita reumatoidă
În paralel cu tratamentul recomandat de medicul curant, pot fi folosite anumite produse naturale, care pot diminua anumite simptome:
- Ardeiul iute – creme, loțiuni și unguente pe bază de capsaicină (substanța activă din ardeiul iute) pot fi folosite pentru calmarea durerilor din poliartrita reumatoidă, osteoartrită și neuropatie.
- Rădăcina de gheara-diavolului – are capacitatea de a reduce inflamația din organism.
- Uleiul de pește – are efect antiinflamator și poate fi eficient pentru combaterea rigidității matinale.
- Uleiul de borago și cel de luminița-nopții – bogate în acid gama-linoleic, din grupa Omega-6, este sănătos pentru organism.
- Curcuminul – atenuează durerile și are efect antiinflamator
- Frunzele de coacăze negre – au efect antiinflamator și un bun conținut de acid gama-linoleic.
Regim alimentar poliartrită reumatoidă
Adoptarea unei diete sănătoase este esențială pentru starea de bine și evitarea excesului de greutate, care poate agrava simptomele. Un regim alimentar poliartrită reumatoidă trebuie să conțină:
- multe fructe și legume proaspete, pentru aportul de oxidanți. Se recomandă cel puțin o legumă verde și una portocalie zilnic
- acizi grași Omega-3, pentru efectul antiinflamator (pește gras, ulei de in, de rapiță sau suplimente alimentare)
- o cantitate limitată de grăsimi, zahăr și sare
- În general, se recomandă ca alimentația să fie variată, cu eliminarea produselor care pot cauza inflamație în organism.
Suportul psihologic
Poliartrita reumatoidă este o boală posibil debilitantă, de aceea specialiștii recomandă luarea în considerare a impactului ei psihologic.
Terapiile cognitive și comportamentale pot ajuta bolnavii de poliartrită reumatoidă să-și gestioneze mai bine durerea și celelalte simptomele.
Poliartrita reumatoidă este o boală cronică, cu potențial agresiv, deci este foarte important ca pacientul să fie monitorizat de un medic specialist. Tratamentele actuale, foarte eficiente, fac deseori posibilă oprirea sau limitarea evoluției poliartritei reumatoide și menținerea unei vieți în limite normale. Cu o bună gestionare, pot fi evitate sau limitate crizele, durerile și oboseala, crescând calitatea vieții.