Cum să recunoști că persoanele dragi au nevoie de îngrijire într-un centru de asistență și îngrijire a persoanelor vârstnice

Confruntarea cu decizia de a duce pe cineva drag într-un centru de îngrijire pentru vârstnici poate fi unul dintre cele mai provocatoare și emoționante momente pe care le vei trăi. Adesea, persoana iubită nu își exprimă dorința de a beneficia de îngrijire specializată la domiciliu sau de a fi transferată într-un astfel de centru. O mare parte dintre seniori, dacă li s-ar acorda opțiunea, ar exprima preferința de a rămâne în confortul și familiaritatea propriei case.

Nu există o soluție absolută sau o formulă fixă care să răspundă la întrebarea: “Când este timpul potrivit pentru a apela la serviciile unui centru de îngrijire specializat pentru seniori?”. Realitatea fiecărei persoane este unică, totuși, experții în domeniu vorbesc despre anumite semnale care pot indica nevoia acestora de a beneficia de îngrijirea oferită de un centru specializat. Iată câteva dintre aceste semnale:

Incapacitatea de a efectua sarcini zilnice esențiale

Seniorul pe care îl aveți în grijă se poate îmbrăca singur? Dacă nu, sunteți capabil și dispus să-l asistați la această sarcină în fiecare zi? Persoana iubită poate folosi toaleta independent? Dacă nu, există cineva care să-i fie mereu alături acasă pentru a-l ajuta? Dacă nu, s-ar putea ca acesta să fie momentul în care vârstnicul are nevoie să primească îngrijire specializată într-un centru.

Mobilitatea devine o problemă

Dacă vârstnicul întâmpină dificultăți în a se deplasa independent și nu există cineva care să-l ajute, ar putea fi momentul să începeți să căutați un centru specializat.

Alimentație necorespunzătoare

Procesul zilnic de achiziționare, preparare și consum de alimente devine adesea prea dificil pentru persoanele în vârstă. Dacă prepararea alimentelor este printre singurele probleme ale persoanei dragi, ați putea lua în considerare abonarea la un program de livrare a mesei. Dacă seniorul experimentează o scădere neexplicată în greutate, acesta poate fi un semn că nu mănâncă suficient zilnic. Acest lucru poate indica că este timpul pentru a face tranziția la un centru, unde alimentația poate fi monitorizată.

Creșterea numărului consultațiilor medicale

Pe măsură ce sănătatea seniorului se înrăutățește, nevoia lor de specialiști și doctori crește. Poate că are nevoie să vadă un kinetoterapeut, un specialist în îngrijirea rănilor și un medic de familie o dată pe săptămână. Poate că necesită dializă zilnică sau alte tratamente. Creșterea numărului de consultații medicale combinată cu dificultatea de deplasare pot fi semne care indică nevoia vârstnicului de a se muta într-un centru în care sănătatea lui este evaluată constant de o echipă multidisciplinară.

Reacții agresive atunci când primesc ajutor

Uneori, corpul persoanelor în vârstă rămâne sănătos, dar capacitatea cognitivă a acestora începe să se deterioreze. Dacă persoana iubită suferă de demență, personalitatea lor se poate schimba și o persoană blândă poate deveni agresivă. Această agresiune se poate manifesta prin comportament distructiv. Când se întâmplă acest lucru, pentru siguranța dumneavoastră și a seniorului, este recomandată îngrijirea într-un centru specializat.

Incapacitatea de a lua medicamente

Dacă seniorul nu este capabil să ia medicamentele necesare corect, poate este timpul să obțineți îngrijire profesională la un centru pentru seniori.

Momente de rătăcire și pierdere de memorie

Pierderea memoriei este un semnal de alarmă că persoana iubită ar putea începe să se confrunte cu o deteriorare a sănătății și necesită ajutor specializat într-un centru. Au început să rateze programările la medic? Sau să aibă dificultăți în a-și aminti informații de bază, cum ar fi data sau ora? Pierderea memoriei este tot mai frecventă la vârstnici, însă poate fi un indicator al unei probleme medicale mai serioase, precum Alzheimer sau alte tipuri de demență.

Sănătatea dumneavoastră se deteriorează

De foarte multe ori, încercați să vă împărțiți între a oferi ajutor părinților și a petrece timp cu proprii copii. Dacă nu puteți să vă îndepliniți obligațiile sau să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră este momentul să cereți ajutor specializat.

Indiferent de decizia pe care o luați este posibil să aveți îndoieli dacă ați făcut sau nu alegerea corectă. În loc să petreceți timpul simțindu-vă vinovați și punându-vă la îndoială alegerea, căutați ajutorul și sfaturile experților. Consilierii în sănătate mintală, personalul medical și alte resurse pot oferi ghidare valoroasă în aceste momente dificile.

Decizia de a muta o persoană iubită într-un centru de îngrijire e emoțională și complexă. Însă scopul dumneavoastră este de a asigura cea mai bună îngrijire pentru persoana dragă. Când luați această hotărâre, aveți în vedere nevoile și dorințele persoanei iubite, dar și propria sănătate și bunăstare. Este important să nu vă supraevaluați capacitatea de a îngriji, ci să căutați ajutor atunci când este nevoie. În cele din urmă, trebuie să vă amintiți că vă pasă de persoana iubită și că doriți să-i oferiți tot ce-i mai bun posibil în această etapă a vieții.